Dacă locuiți într-o zonă unde iernile sunt reci și cu zăpadă, cunoașteți prea bine ritualul de dimineață: fugiți repede afară pentru a porni mașina înghețată, o lăsați pornită în fața casei până când este suficient de cald pentru a sta pe scaun (asta dacă nu aveți încălzire în scaune) și încercați să răzuiți zăpada sau gheața de pe ferestre și parbriz. Să nu fii surprins totuși să afli că de fapt nu ar trebui să lăsăm mașinile pornite pentru a se încălzi în timpul iernii – și asta din mai multe motive.

Primul motiv este că ralanti-ul mașinii nu este deloc prietenos cu mediul. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, „Staționarea inutilă a mașinilor, camioanelor și autobuzelor școlare poluează aerul, risipește combustibil și provoacă uzură excesivă a motorului”. La vehiculele moderne chiar nu este nevoie să pornim motorul decât atunci când suntem gata să începem să conducem. Conform mai multor specialiști lăsarea mașinii să funcționeze în timp ce stați în parcare poate reduce durata de viață a motorului, deoarece îndepărtează uleiul de pe cilindrii și pistoanele motorului. În timp ce mulți dintre noi avem impresia că lăsarea vehiculelor la ralanti este cea mai rapidă modalitate de a încălzi motorul, de fapt conducerea efectivă a autoturismului este cea mai rapidă modalitate de a încălzi motorul.
La vehiculele construite înainte de sfârșitul anilor 1980, se recomanda ca oamenii să-și lase mașinile la ralanti câteva minute înainte de a conduce, pentru a se asigura că motorul primește cantitatea corectă de aer și combustibil. Cu toate acestea, odată cu apariția injecției electronice de combustibil la mijlocul anilor 1990, această practică nu a mai fost necesară. Dar acest lucru ar explica de ce totuși după atâția ani, oamenii încă mai cred că ar trebui să-și lase mașinile la ralanti iarna înainte de a conduce.
Concluzia ? Nu este cu adevărat necesar să lăsați la ralanti niciun vehicul modern înainte de a-l conduce iarna. Acest lucru nu numai că este potențial dăunător pentru motorul vehiculului dvs., dar este și destul de dăunător pentru mediu. Ce puteți face totuși iarna înainte de a pleca cu mașina este să vă îmbrăcați gros, porniți motorul și asigurați-vă că nu apar lumini de avertizare în bord – asta este tot ce trebuie să faceți înainte de a porni la drum. Și cum iarna se apropie, aveți grijă la drum și de asemenea nu uitați să verificați dacă aveți cauciucuri de iarnă, nivelul de antigel precum și sistemul de încălzire funcțional.
Motivul pentru care nu ar trebui să ne lăsăm mașinile la ralanti pentru a se încălzi iarna
zen-auto.ro%20