Acest articol cu 5 sfaturi pentru a-ti alege singur cafeaua boabe vine pentru că probabil cu toții am trecut la un moment dat prin această experiență și anume – ne uităm la o selecție de boabe de cafea, citim despre originea și profilurile de arome ale acesteia, dar ne simțim totuși dezamăgiți când luăm prima înghițitură a acelei băuturi. Cine ar fi știut că procesul de alegere a boabelor potrivite pentru noi înșine este similar, dacă nu, chiar mai complicat decât cumpărarea unei mașini de vis?

Există câțiva factori cheie care trebuie să fie luați în considerare atunci când veți face următoarea alegere a boabelor de cafea. La urma urmei, acea ceașcă perfectă este cea cu care ne începem ziua și care ar trebui să ne-o faca mai frumoasă.

1. Tipurile de boabe

Există două tipuri de boabe de cafea principale vândute pe piață astăzi, Robusta și Arabica. Pe de o parte boabele Robusta au un gust plin și amar. Pe de altă parte, Arabica gravitează spre a fi ușor acide, cu un gust fructat și delicat.
Aceste boabe au condiții de creștere diferite și, prin urmare, nu este surprinzător faptul că o anumită cafea recoltată într-o țară va avea un gust diferit față de alta. Altitudinea, precipitațiile, clima și condițiile de sol joacă fiecare un rol important în aromele finale din ceașca noastră de cafea.

2. Tipurile de prăjire a boabelor de cafea

Dacă ați simțit vreodată un miros de boabe de cafea verde, crudă, proaspăt recoltată, atunci probabil vă amintiți că aroma acestora seamănă mai degrabă cu un ardei verde decât cu aroma familiară a cafenelei tale preferate. Prin procesul de prăjire se conferă cafelei explozia de aromă cu care toți suntem obișnuiți.
Există o mare diferență între tipurile de prăjire a cafelei (culoarea deschise și cea întunecată). Dacă preferați cafeaua cu un gust mai fin, alegeți boabe de cafea uscate și de culoare mai deschisă. Acestea au fost prăjite pentru o perioadă mai scurtă, dându-le un profil de aromă mai puțin amar. La fel, dacă vă place o băutură mai puternică și mai amară, boabele prăjite mai închise la culoare sunt cele mai potrivite.
5 sfaturi pentru a-ti alege singur cafeaua boabe
Tipuri de prăjire a cafelei

3. Determinați cantitatea de cofeină pe care o doriți în ceașcă

Contrar miturilor, culoarea închisă a boabelor de cafea nu se corelează cu un procent mai mare de cofeină. Când același tip de boabe este prăjit mai mult timp, dimensiunea și greutatea lor fluctuează, reducând simultan nivelul de cofeină.
În plus, datorită climei mai aspre, plantele Robusta sunt în mod natural mai rezistente la căldură. În consecință, boabele sale au un conținut dublu de cofeină decât Arabica. Dacă sunteți în căutarea unei băuturi mai puternice, boabele Robusta ușor prăjite sunt alegerea ideală.

4. Origine unică sau Amestec

Așa cum sugerează și numele, boabele de cafea de origine unică provin dintr-o singură locație, adesea o regiune sau o țară. Acest lucru ar putea merge până la climatul specific, microcondițiile sau chiar ferma de cafea în care au fost cultivate boabele.
Deoarece majoritatea boabelor de cafea de origine unică sunt sezoniere și cultivate în loturi mai mici, ele sunt adesea prăjite ușor pentru a permite aromei adevărate și unice să iasă în evidență. Dacă băutura ta preferată este cafeaua neagră atunci gustul definit și consistent al acestor boabe se va potrivi cel mai probabil papilelor tale gustative.
Cu toate acestea, notele aromate ale cafelei amestecate rezonează cu mulți băutori de cafea. În mod normal, un producător va amesteca boabele din două până la patru locuri diferite, oferind amestecului o combinație armonioasă de aromă, finețe și gust.
Profilul rezultat poate prezenta note de ciocolată, citrice, alune și multe altele. Dacă vă place să savurați o cafea cu o multitudine de arome, atunci cafeaua amestecată este un must-have.

5. Ce aparat de cafea folosești?

Pe lângă înțelegerea chimiei unei boabe de cafea, un aparat de cafea anume poate face cafeaua mai potrivită pentru tine decât pentru alții. Ce aparate de cafea fac o treabă mai bună la extragerea aromelor și care este ideal pentru măcinarea mai grosieră sau mai fină?
Fiecare espressor necesită metode diferite de preparare a cafelei, care au ca rezultat diverse arome. De exemplu, comparați rezultatul între o presă franceză și un aparat prin picurare – procesul de înmuiere mai rapid din presa franceză are ca rezultat o cafea plină și robustă, în timp ce hârtia de filtru dintr-un aparat cu picurare determină un proces de preparare mai lent, care oferă un gust mai aromat.
Ești în căutarea unui espressor ? Vizitează magazinul partenerului nostru și alege dintr-o gamă largă de modele !
Controlul pe care îl ai asupra fiecărei setări a espressorului determină modul în care poți perfecționa procesul de preparare a cafelei. Pe baza aparatului de cafea pe care îl aveți acasă, adaptați-vă alegerea boabelor de cafea pentru a se potrivi gustului final pe care îl căutați.
În încheierea articolului care vă prezintă 5 sfaturi pentru a-ti alege singur cafeaua boabe trebuie să rețineți că nu există niciun mod corect sau greșit în a decide care boabe sunt cele perfecte pentru voi. Cel mai important este să experimentați diverse arome încercând diferite tipuri de boabe de cafea.
Pentru o selecție de cafea boabe te invităm să vizitezi magazinul partenerului nostru.

5 sfaturi pentru a-ti alege singur cafeaua boabe